Clathrus archeri (inktviszwam)

 

24-10-2019

Ook dit seizoen mogen we weer vol op genieten van de inktviszwam!
Al veel natuurliefhebbers en hobby-fotografen hebben de weg reeds gevonden naar "De Kievit
om deze bijzondere paddenstoelen te bewonderen.

 

20 oktober 2013

Zondag 20 oktober 2013 waren we blij verrast. Eerst dacht Herman dat er "afval" in ons terrein gedumpt was, maar toen hij dichterbij kwam, werd al gauw duidelijk dat het hier om een vrij bijzondere paddestoel ging. Hij kwam met zijn verhaal thuis en wij meteen aan de slag op de computer.

Het blijkt om een "inktviszwam" te gaan, de Clathrus archeri. Twee prachtige exemplaren stonden te pronken op ons perceel. 

         

's Maandags meteen de krant gebeld of zij hierin geïnteresseerd waren en tegen de middag kwam er al een fotograaf  langs. Natuurlijk hadden zij interesse en zouden nadat ze navraag en speurwerk hadden verricht een mooi artikel plaatsen.

 

       

Volgens Staatsbosbeheer komt deze paddestoel zelden of nauwelijks voor in onze regio. Dus we zijn er best trots op dat we buiten alle ándere paddestoelen nu zo'n zéldzame exemplaren hebben. Als het weer nog meewerkt, dan zou het zomaar kunnen dat er de komende dagen nog meer van deze inktviszwammen ontspruiten uit de heksen- of duivelseieren, de z.g. witch-eggs.

Inmiddels hebben we 25 oktober en vele natuurliefhebbers en hobby-fotografen hebben de weg gevonden naar "de Kievit". De eerste twee inktviszwammen zijn reeds verlept. Nu wachten of er zich nog meer ontwikkelen.

 

Deze foto is van 9 november 2013

Ieder jaar weer verschijnen deze inktviszwammen! En mogen we genieten

van deze exotische verrassingen.

Duidelijk dat de sporen in de grond zitten.

 

6 augustus 2017

Dit jaar zijn ze wel héél erg vroeg!