Home » Oehoes

                                           

                                                Oehoes                              27-12-2012 

Mogen we ze even aan jullie voorstellen:

Lara en Joeri


   
                

            Europese Oehoes,  bubo bubo.

 

Ná ons uitvoerig verdiept te hebben in het houden van oehoes, hebben wij besloten dat zo'n indrukwekkend uilenpaar uitstekend zou passen in ons gehele projekt. Mede dankzij sponsoren en hulp van enkele vrijwilligers hebben we onze wens kunnen realiseren.

                                             Hun onderkomen bestaat voornamelijk uit natuurlijke materialen.

                                  

                 

De oehoe is door zijn grootte, zijn massieve lichaam en dikke kop met geen andere uilensoort in Europa te verwarren. Kenmerkend aan het gezicht van de oehoe zijn de grote ogen en de vaak lange oorpluimen. De oogkleur varieert van felgeel tot vuur-oranje. De oorpluimen zijn overwegend zwart van kleur en worden gevormd door een groepje veren die door een aparte spier op het hoofd worden bewogen. De snavel is zwart en ligt verzonken in een witgevederde huidplooi; de keelplooi. 

De oren bevinden zich niet bij de zogenaamde oorpluimen maar aan de zijkant van de kop, en zijn asymmetrisch, niet op dezelfde hoogte. Oehoes zijn, in tegenstelling tot andere uilen, niet dagblind, en zien dus ook goed overdag. De ogen zijn heel lichtgevoelig en kunnen ‘s nachts uitstekend zien. De ogen kunnen niet bewegen in de oogkassen. Maar de oehoe heeft 14 halswervels en kan daardoor de kop volledig naar achter draaien. Door de combinatie van een bijzonder goed gehoor en zicht kan de oehoe kleine prooien van veraf opsporen. 

                                             Leefgebied:      Europa - Azië

                                             Voedsel     :      konijnen, muizen en ratten, kuikens

                                             Leeftijd      :      max. 60 jaar

                                            Gewicht     :       man: 1,5 tot 3 kg

                                                                      vrouw: 1,7 tot 4 kg

                                            Grootte     :        tot 70 cm

                                            Spanwijdte:       165 - 190 cm

                                            Broedduur:         34 - 36 dagen

                                            aantal eieren:    2 tot 4

                                            Niet bedreigd/wel beschermd.